вторник, 2 юни 2009 г.

Юридически приюмици

Съзнавам, че темата е необятна. Иде реч за юридическите лутания и залитания в Българското законодателство. Като само си помислим, че ковачницата на законите е нашият Парламент - да същия този, чиито пресцентър на въпрос на нашия академичен портал www.bglegis.com :
"Здравейте, Защо не се публикуват текстовете на законопроектите на официалната страница www.parliament.bg?, а иначе стои текст:
*Забележка*: Всички законопроекти са в pdf и rtf формат. "
Отговориха:
"Здравейте, Причината да не бъдат публикувани текстовете на всички внесени законопроекти е, че не разполагаме с тях в електронен вид. Базата се обновява ежедневно и в момента в който ги получим ги публикуваме."
... че как ги получавате от мин.съвет - на пишеща машина ли или на ръка...!!!
А между другото от тогава нито един законопроект не бе изнесен, за да се посмеем предварително. Та се наложи да се смеем след приемането им.

Навлизането в личното интернет пространство разгневи доста блогъри /гледах с интерес по любимата ми re:tv/. Не се сетихте колеги за откровеното погазване /по скоро опит за погазване/ на чл.34 от Конституцията:

Чл. 34. (1) Свободата и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения са неприкосновени.

(2) Изключения от това правило се допускат само с разрешение на съдебната власт, когато това се налага за разкриване или предотвратяване на тежки престъпления.

Няма да коментирам Конституцията като и за начинаещ юрист е ясно, че Конституционния съд при сезиране би отменил този закон, който и без това бе отхвърлен.

Чух изказване на Президента: "Ако не се приеме мажоритарния вот ще предизвикам референдум..." Пита се в задачата: Как г-н Президент? Правомощие по чл.102 ал.3 т.6 е само да насрочва избори и референдум, а самото му свикване става по силата на чл.84 т.5, т.е от Народното събрание.

Друг е въпроса за немуугодното приемане от страна на Конституционния съд /с гласовете на членове от неговата квота/ на промените, на които той държеше - именно за мажоритарния елемент.Той обаче бе приет в по - силно противоречие с принципите на равни избирателни права във връзка с ограниченията за българите в чужбина, за които остана удоволствието да участват в избира на останалите кандидати по пропорционалния вот.

Завърши парламентарната игра и започна предизборна такава. Ще я следя с изключителен интерес. По нюх от сега мога да кажа, че last minute/имам предвид при третото даване на мандат от страна на Президента за съставяне на правителство - при два провалени от Първата парл.представена и втората такава, съответно ГЕРБ и БСП/ може да се получи "ползу роду" коалицията ГЕРБ - БСП. Та за какво ще трябва на Борисов да се реди, заедно с АТАКА, Синята коалиция и дори може би РЗС, като може да заложи на опита на БСП. Все пак генералът нали ще става Президент. Картинката си представям:
1.ГЕРБ е първа сила, но не се разбира с АТАКА, СК и РЗС за правителство
2.БСП и ДПС не могат да направят мнозинство, че даже да сложим и РЗС
3.ГЕРБ и БСП се коалират само отново в полза на всички граждани и членството ни в ЕС като ни спасяват от политическа криза... -> 4 години тотална хегемония. Б.Борисов - догодина Президент!... и с налегналата криза се налага пълна диктатура и информационно затъмнение... Е все пак това са само блянове :-)

1 коментар:

Анонимен каза...

Ако Бойко се съюзи с БСП тава ще е политическата смърт и на партия ГЕРБ!